8 Eylül 2020 Salı

Utanç Coetzee

 U


tanç arkadaşımın okuma listesinde olup ilgimi çeken bir roman. Güney Afrikalı yazarın " Barbarları Beklerken" romanı ile ilgili yorumları okumuştum ve yine böyle bir içerik bekliyordum. Yanılmışım.

" Utanç" üniversite hocasının öğrencisi ile yaşadığı ilişki sonucu istifa edilmeye zorlanması ile başlayan bir kitap. Ana konu bu. Bu olaydan sonra tek başına yaşayan, hippi değerlerine sahip, cinsel tercihini kadınlardan yana kullanan kızıyla yaşamaya başlamasıyla olaylar katmanlı hale geliyor. Kızının çiftliğinde ona yardım eden siyahi çalışan yan arsada çiftlik sahibi oluyor ve iki ırkın geçmişinin kızının üzerinden rövanş alma, kızın tutunma isteği, babanın yazmak istediği eser üzerinden kendi yaşamlarına dair çıkarımlar yapması üzerine evriliyor. Kızı Lucy çiftliğinde saldırıya uğruyor. David baba olarak herşeyi bırakıp Hollanda' da yaşayan annesinin yanına gitmesini söylüyorsa da Lucy tutunmak istiyor ve yaşadıklarının hepsinin burada olabilmenin bedeli olduğunu söylüyor. Burada düşündüğüm şey bireyi ilgilendirmeyen ama kollektif sömürü, yıkımların toplumdaki yaşamı yıllarca nasıl etkileyebildiği, sırf kendi günahını değil atalarının günahını çekme durumunun gerçekliği. Lucy' nın hasta hayvanlara yardım eden kurtarılamayanları ise ilaçla uyuşturup yakılan yerlere götüren Bev ile David' in bir süre ona yardım ederken sorgulayışı. Bazen devam edemeyeceğini sonu kabul etmek gerektiğini, kendi ayaklarınla bu sona gitmek ya da götürmek gerektiğini simgelemesi.

Kadın ve erkek arasındaki ilişkinin kırılganlığı ve şiddet, tecavüz, varolmak için yüzyıllarca elinde hiçbir şey olmadan sadece tutunabilmek için göz yummak; ezilmeye, eksik görülmeye.

David şimdiye kadar ki bütün lişkilerini, babalığını sorguluyor. 

Bireyden çıkıp topluma, cinselliğe, ebeveynlik, sevgililik, kızın olması ile başkasının kızına, senden olmayan kadına bakış açısı.

Neye, ne kadar tahmmüllüyüz? Bunu ne belirliyor? Sevdiklerimizle ilişkimizin kırılganlığı. İlişkilerimizde paylaştığımız ve ürettiğimiz ne?

Kitap ile buluştuğum için mutluyum.

Hiç yorum yok: